Тази вечер е пикът на августовското небесно зрелище – метеорния

...
 Тази вечер е пикът на августовското небесно зрелище – метеорния
Коментари Харесай

Небесното шоу Персеиди

 Тази вечер е пикът на августовското небесно представление – метеорния поток Персеиди. Ако времето е ясно, в другите елементи на света ще могат да се следят до 150 метеора на час. При идеални условия ще можем да забележим по 2-3 „ падащи звезди “ на минута, счита Международната метеорна организация.

 Предсказването на точното количество забележими метеори постоянно е комплицирано занятие поради непредсказуемото въздействие на планетите върху Персеидите, отбелязва пред РИА Новости астрономът Сергей Ламзин. Според него тази година е еднообразно евентуално метеорният дъжд да бъде доста ослепителен или тъкмо противоположното. „ Звездопадът “ от съзвездието Персеиди се вижда от Земята от 17 юли до 24 август и реализира максимума си сред 11 и 13 август. Активността на Персеидите е непостоянна – отслабва с увеличението на дистанцията сред кометата и Земята.

 Обичайно метеорният поток е релативно далечен от орбитата на Земята. Периодичното доближаване прави зрелището още по-впечатляващо. За финален път това се случи през 2004 и 2009 година Следващата огромна интензивност на потока се чака през 2028 година, описват астрономите от Московския планетариум. Персеидите ще се виждат и с просто око по целия свят. За задачата е добре наблюдаващите да изберат места отвън светлините на градовете, които спускат т.нар „ паразитни пердета “.  Така ще могат да видят и голям брой по-слаби метеори, пресичащи небето. Метеорният поток Персеиди е прочут на човечеството от към 2000 години. За пръв път е упоменат в китайски летописи от 36 година прочие Хр., когато " над 100 метеора изгоряха преди утрото ".

 Официално за изобретател на метеорния дъжд Персеиди се счита белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф  Кетеле, който го разказва през август 1835 година Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. За пръв път метеорите, преминаващи за 1 час, са преброени 4 години по-късно. Максималното количество тогава е достигнало до 160 на час. Причината за „ звездопада “ е прекосяването на Земята през шлейфа на кометата Суифт-Тътъл. Тя се завърта по орбитата си за 13 година Всеки път, когато се приближи оптимално до Слънцето, кометата се топи и за сметка на това се усилва броят на кометните частици в нейния шлейф за наслада на астрономите-любители на Земята.

Инфо: www.manager.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР